По време на терористичната атака в Crocus City Hall, гардеробни помогнаха за

...
По време на терористичната атака в Crocus City Hall, гардеробни помогнаха за
Коментари Харесай

Исках да купя iPhone на мама: Защо деца на 14 години работят в Крокус

По време на терористичната офанзива в Crocus City Hall, гардеробни помогнаха за евакуацията на хората от постройката. 

Те се оказаха елементарни младежи:

Ислам Халилов - на 15 година, Артем Филимонов и Артем Донсков - на 14 година След новината, че са извели стотици хора от постройката, мнозина имаха въпрос - по какъв начин са наети децата в Крокус?

От  попитаха самите възпитаници за това и също по този начин схванаха за какво им е нужна работа на ненапълно работно време на толкоз млада възраст.

Артьом Филимонов, който е работил в Крокус от шест месеца, сподели, че е чул звуци от счупени стъкла и картечен огън. 

Хората, които бяха в съблекалнята, се скупчиха на сервизната врата и ученикът стартира да дава указания по какъв начин да стигне до изхода.

Според Артьом той е бил публично назначен в Крокус и е решил да отиде на работа, с цел да има лични пари.

„ Исках да печеля личните си пари, с които да мога да върша каквото желая. “ И самостоятелност. Родителите ми не бяха срещу, те ме поддържаха в тази концепция “, сподели ученикът пред MSK1.RU.

Ислям Халилов, който стана може би най-известният воин от нещастието в Крокус, също потегли на работа, тъй като искаше да бъде финансово самостоятелен от родителите си. 

В резултат на това даже подари на майка си скъп подарък - iPhone.

„ Не желаех да седнал съм на врата на родителите си и по тази причина ходех на работа и им помагах. 

„ Имах цел - да купя на майка си iPhone и го направих “, сподели той в диалог с сътрудник на MSK1.RU.

Ислам запомни добре инструкциите за сигурност, които им бяха обяснени по време на работа, и съумя да поведе към стотина души от Крокус към спасението. 

Самият той вървеше финален, с цел да се увери, че няма никой откъм гърба. От изведената от него колона няма потърпевши.

14-годишният Артьом Донсков

По време на терористичната офанзива той е работил в концертната зала единствено от няколко месеца. 

Първото нещо, което видя сега на случая, беше голяма навалица, която стартира да се спуска към -1-ия етаж. 

Няколко секунди по-късно самият той чул откос от изстрели и също повел посетителите към изходите.

" Просто желаех да съм самостоятелен от родителите си, да имам някаква копейка, с цел да не желая от родителите си. За джобни пари, може да се каже. Вече ги имах, само че желаех да го направя самичък. И да натрупам малко трудов опит “, сподели той пред MSK1.RU.

Според него момчетата са били уредени като самонаети. 

Нямаха съответен график, учениците ходеха на смени, когато имаха свободно време.

Преди това някогашен чиновник на Crocus City Hall сподели пред MSK1.RU, че концертната зала наема възпитаници и студенти чрез интернет , където те се съгласяват да работят за едно или две събития.

Според нея момчетата просто би трябвало да покажат паспорта си, да отидат в сервизното помещение и да вземат униформа и уоки-токи.

Според Кодекса на труда на Руската федерация съветските жители могат да стартират трудовата си кариера на 14-годишна възраст. 

MSK1.RU научи от юрист и специалист по трудово право Валентина Яковлева по какъв начин протича процесът на наемане на младежи и легален ли е?

— Ако приказваме за трудови връзки, малолетните имат редица ограничавания. Те не могат да бъдат включени в работа на ненапълно работно време, в работа, която предизвиква физически и душевен увреждания, в работа през нощта - от 22:00 часа “, сподели юристът за MSK1.RU.

Според Яковлева при наемане на работа на младежи над 14-годишна възраст е належащо единодушието на органа по наставничество и настойничество или легален представител и писменото единодушие на един от родителите. 

За възпитаници на възраст над 15 години е задоволително да имате общоприет набор от документи, без да включвате органите по наставничество и без единодушието на родителите.

„ Във всеки случай, без значение от възрастта на малолетния, той би трябвало да бъде изпратен на наложителен прелиминарен медицински обзор, тъй че като част от този медицински обзор да се откри дали работата може да аргументи щета на младежа или не “, означи специалистът.

Длъжността на дрешника и неговите отговорности не са включени в Резолюция № 85 на съветското министерство на труда за финансовата отговорност, тъй че гардеробниците не я носят, добави Яковлева.

— Ако трудовите връзки бяха формализирани с тях, те не биха могли да получат цялостна финансова отговорност и да бъдат поверени на отговорност за сигурността на нещата в дрешника. Но означавам, че в границите на цивилен контракт, както при самонаетите, може да има такива условия “, приключи тя.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР